România

Comănescu: E timpul pentru o revigorare substanţială a relaţiilor româno-tunisiene

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, joi, că este momentul pentru o "revigorare substanţială" a relaţiilor româno-tunisiene şi că Tunisia merită toată aprecierea pentru "eforturile făcute pe calea construirii unei societăţi democratice".

"Am fost absolut de acord amândoi că este timpul pentru o revigorare substanţială a relaţiilor dintre ţările noastre, relaţii care sunt, de altfel, excelente. Dar, tocmai pentru că avem cadru de cooperare foarte bun, am căzut de acord împreună să lucrăm pentru a da şi mai multă substanţă acestei cooperări. Există multe zone de interes şi cu potenţial deosebit de cooperare", a afirmat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său tunisian Khemaies Jhinaoui.

Potrivit şefului diplomaţiei române, s-a convenit că există un potenţial deosebit de cooperare în domeniul economic, dar şi în ceea ce priveşte schimbul de experienţă pentru construirea societăţilor democratice.

"Am exprimat disponibilitatea părţii române de a împărtăşi din experienţa sa în materie de consolidare a instituţiilor democratice, de reformă a justiţiei. (...) Tunisia, prin eforturile pe care le-a făcut pe calea construirii unei societăţi democratice, merită întreaga apreciere. În momentul de faţă, când ne uităm la transformările care au loc în vecinătatea UE, cred că transformările care au loc în Tunisia merită toată aprecierea", a mai spus Comănescu.

Pe de altă parte, diplomatul român a susţinut că eforturile pe care le face Tunisia în privinţa protecţiei frontierelor, în contextul crizei migranţilor, sunt apreciate la nivelul UE.

La rândul său, Khemaies Jhinaoui a arătat că ţara sa este interesată să colaboreze cu România pe toate domeniile, de la educaţie la schimburile de experienţe şi afaceri. El a precizat că România are experienţă în foarte multe domenii, iar Tunisia are nevoie de această experienţă.

Lazăr Comănescu şi Khemaies Jhinaoui au semnat, joi, la sediul MAE, Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Tunisiene.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Carte de condoleanțe deschisă la sediul Ambasadei României la Paris

12.12.2017

În memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii…

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…