România

Iohannis şi secretarul general adjunct al NATO au discutat despre consolidarea posturii de apărare a NATO pe Flancul Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, o atenţie aparte pe agenda discuţiilor fiind acordată aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, mai ales cele privind România, respectiv asupra creşterii rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, agenda de discuţii a inclus un schimb de vederi asupra priorităţilor curente ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului şi perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varşovia din 8-9 iulie, respectiv asupra evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO.

"O atenţie aparte a fost acordată aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, mai ales cele privind România, respectiv asupra creşterii rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere", precizează sursa citată.

Preşedintele Iohannis a adresat felicitări secretarului general adjunct al NATO pentru preluarea recentă, la 17 octombrie, a mandatului său şi a asigurat-o de întregul sprijin al ţării noastre în realizarea acestuia. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat cu privire la angajamentul României de a îndeplini toate obligaţiile care îi revin la nivel aliat, se menţionează în comunicat.

Şeful statului român a evidenţiat că însăşi găzduirea dialogului în Formatul Bucureşti este un exemplu al efortului românesc pentru realizarea obiectivelor NATO, care trebuie să devină mai puternic, prin dezvoltarea cooperării regionale în sprijinul obiectivelor NATO, ţinând cont de interesul special al ţărilor Europei Centrale şi de Est pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea spaţiului de la Marea Baltică la Marea Neagră, respectiv în contextul evoluţiilor de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică, potrivit comunicatului.

"Preşedintele României a indicat importanţa realizării deciziilor aliate privind prezenţa înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, pe cele trei componente ale sale - terestră, aeriană şi maritimă, secretarul general adjunct exprimând tot sprijinul conducerii Alianţei şi al său personal pentru implementarea acestora", se arată în comunicat.

Cei doi înalţi oficiali au căzut de acord că este necesară o abordare coerentă şi unitară a dimensiunii nordice şi respectiv sudice a Flancului Estic, indispensabilă pentru o descurajare puternică din partea NATO, potrivit sursei citate.

Secretarul general adjunct Gottemoeller a subliniat aprecierea deosebită pe care o poartă României şi efortului ţării noastre pentru întărirea securităţii aliate, inclusiv în contextul organizării de către Bucureşti a Formatului cu acelaşi nume, dar şi prin contribuţia ţării noastre, prin Baza Deveselu, la sistemul NATO antirachetă, găzduirea comandamentelor NATO sau prin aportul la punerea în aplicare a deciziilor Summitului de la Varşovia, se precizează în comunicat.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a adresat mulţumiri României pentru contribuţia ţării noastre la stabilizarea Afganistanului.

"Cei doi înalţi demnitari au discutat totodată despre măsurile NATO de proiectare a stabilităţii, inclusiv asistenţa aliată pentru parteneri, precum şi din vecinătatea directă a României", mai informează Administraţia Prezidenţială.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …