România

România va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste şi să promoveze toleranţa şi democraţia

preşedintele Klaus Iohannis​România va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste şi să promoveze toleranţa şi democraţia, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia reuniunii plenare a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

"Vreau să vă asigur că, deşi România va preda mandatul IHRA în luna martie a anului viitor, preşedinţia României a Alianţei a reprezentat doar o etapă, una în care am acţionat cu succes, din drumul nostru pentru consolidarea educaţiei şi cercetării despre Holocaust, precum şi pentru combaterea oricăror forme de discriminare. Statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste şi să promoveze toleranţa şi democraţia prin toate mijloacele aflate la dispoziţie", arată şeful statului, în mesajul prezentat miercuri de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.

Potrivit lui Iohannis, în cele opt luni de la preluarea mandatului conducerii IHRA, România a demonstrat că este consecventă principiilor pe care le promovează: toleranţa şi mobilizarea împotriva extremismului de orice fel, în acord cu valorile democratice care ghidează statul român.

Şeful statului a precizat că angajamentele României, la preluarea preşedinţiei IHRA, s-au axat pe trei coordonate principale - consolidarea educaţiei despre Holocaust în statele membre ale Alianţei şi nu numai, a cercetării academice în domeniu, precum şi promovarea memoriei Holocaustului în media şi social media, în sprijinul înţelegerii şi toleranţei reciproce, punctând că scopurile ţării noastre nu ar fi devenit tangibile şi apreciate de parteneri fără o comunicare susţinută între instituţiile statului.

"Mandatul României la IHRA s-a tradus, totodată, prin imprimarea unei direcţii noi în privinţa generalizării cunoaşterii fenomenului Holocaustului: s-au introdus cursuri pentru funcţionari, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi discriminării. O altă realizare importantă este decizia înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor şi Holocaustului. Un astfel de muzeu va readuce în actualitate o idee în care cred cu tărie: oamenii pot înfrunta viitorul numai cu trecutul lor", susţine preşedintele Iohannis, care aminteşte cuvintele lui Elie Wiesel - "Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău - sunt unele din cele mai mari păcate".

El aminteşte că una dintre realizările importante ale preşedinţiei româneşti a Alianţei a fost adoptarea, la prima reuniune de la Bucureşti, a unei definiţii de lucru coerente a antisemitismului.

"Trebuie să ne asumăm trecutul şi să evităm capcana unei memorii selective", spune preşedintele Iohannis.

Cea de-a doua reuniune plenară a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizaţie a cărei conducere este asigurată de România în anul 2016, are loc, la Iaşi, în perioada 7 - 10 noiembrie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …