România

Lazăr Comănescu a subliniat la reuniunea NATO necesitatea continuării sprijinului Alianţei pentru partenerii estici

Ministrul afacerilior externe, Lazăr Comănescu, a subliniat marţi, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles, necesitatea continuării unui sprijin activ din partea Alianţei pentru partenerii estici - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, informează un comunicat de presă al MAE.

În cadrul reuniunii care se desfăşoară în perioada 6-7 decembrie, prima întâlnire la acest nivel după Summit-ul NATO de la Varşovia, o sesiune a fost dedicată rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele sale.

Potrivit comunicatului MAE, în cadrul acestei sesiuni au fost trecute în revistă stadiul şi perspectivele implementării pachetelor de asistenţă pentru diferiţi parteneri în cadrul Iniţiativei privind consolidarea capacităţilor de apărare, precum şi aspecte legate de sprijinul Alianţei pentru Coaliţia anti-ISIL, programul de instruire a ofiţerilor irakieni şi operaţia Sea Guardian din Marea Mediterană. A fost abordată şi relaţia NATO cu ţările din Balcanii de vest, fiind reiterată importanţa acordată de Alianţă regiunii.

"Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate şi cuprinzătoare a NATO în proiectarea stabilităţii, în cadrul căreia modalităţile de acţiune să fie adaptate situaţiei existente în vecinătatea estică şi, respectiv, cea sudică şi intereselor şi nevoilor specifice ale diferitelor ţări partenere. A subliniat, în acest context, necesitatea continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - pledând pentru implementarea integrală a pachetelor de asistenţă deja convenite, precum şi pentru identificarea unor noi măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor acestor state de consolidare a rezilienţei naţionale şi de avansare a reformelor în domeniul apărării şi securităţii. A exprimat, totodată, sprijinul României pentru o abordare mai activă a NATO în relaţia cu ţările din Balcanii de Vest, orientată spre obţinerea unor rezultate concrete şi dezvoltarea cooperării cu acestea", evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, reuniunea de la Bruxelles a debutat cu o sesiune la care au participat, alături de omologii lor aliaţi şi din Muntenegru, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini. Schimbul de opinii a vizat stadiul şi perspectivele relaţiei NATO-UE. Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în cooperarea dintre cele două organizaţii şi modalităţile de punere în aplicare a Declaraţiei comune NATO-UE adoptate la Varşovia, în iulie 2016.

La finalul discuţiilor, miniştrii au adoptat o Declaraţie politică prin care au reafirmat angajamentul pentru avansarea parteneriatului strategic NATO-UE şi au convenit peste 40 de măsuri practice de dezvoltare a cooperării între cele două organizaţii, în cele şapte domenii considerate de interes strategic: combaterea ameninţărilor hibride, apărare cibernetică, exerciţii, securitate maritimă, comunicare strategică, dezvoltarea de capabilităţi, consolidarea cooperării şi coordonării, inclusiv din perspectiva dialogului cu industria de apărare, sprijinul acordat partenerilor, relatează sursa citată.

În acest context, ministrul român de externe a subliniat importanţa complementarităţii eforturilor NATO şi UE şi a valorii adăugate pe care o aduce fiecare dintre cele două organizaţii la gestionarea provocărilor şi ameninţărilor curente.

Potrivit comunicatului MAE, din discuţiile de la reuniunea ministerială de la Bruxelles a mai reieşit angajamentul ferm al tuturor statelor membre pentru menţinerea coeziunii şi solidarităţii NATO, bazate pe o relaţie trans-atlantică puternică, în consolidarea căreia toate statele aliate vor continua să investească, în beneficiul securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

SursaAgenţia Naţională de Presă AGERPRES

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…