România

MAE şi ANI, printre laureaţii Galei Solidarităţii Internaţionale

MAE şi ANI şi Asociaţia Expert Forum se numără printre laureaţii celei de a doua ediţii a Galei Solidarităţii Internaţionale, desfăşurate miercuri în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

"Evenimentul din această seară celebrează activitatea României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internaţională, al educaţiei şi conştientizării publicului vizavi de acest domeniu. Am premiat cei mai importanţi susţinători şi promotori ai solidarităţii internaţionale din societatea civilă, mediul academic, mass-media şi sectorul public din România. Despre România se ştie destul de puţin că oferă sprijin către alte state. Percepţia noastră este că suntem ţara care primeşte sprijin pentru dezvoltare şi aliniere la standard internaţionale. Ceea ce este adevărat. Puţini ştiu însă că sprijinim comunităţi din alte ţări. Seara aceasta este despre cei care au făcut România să fie mai aproape de lumea întreagă", a afirmat Iuliana Rada, director de program la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României (MAE) şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală (UNDP).

La categoria instituţii publice premiul a revenit Agenţiei Naţionale de Integritate pentru "efortul depus în sprijinirea instituţiilor partenere în ţări precum Libia, Tunisia, Botswana, China, Yemen, Bosnia Herzegovina, R. Moldova şi Ucraina", întrucât "România a devenit un donator important de expertiză în domeniul anticorupţiei şi integrităţii, ANI fiind una din instituţiile de bază ale Programului RoAid, recunoscută la nivel internaţional".

"Acum mai bine de opt ani când făceam primele angajări şi achiziţionam tehnică de calcul sau hârtie de tipărit, nici prin cap nu ne trecea că ANI, o instituţie eminamente administrativă din estul Europei, cu mai puţin de 90 de angajaţi la acea vreme, poate reprezenta model de bună practică sau chiar standard pentru alte state", a afirmat secretarul general al instituţiei, Silviu Popa, într-un mesaj video transmis participanţilor la eveniment.

Din partea societăţii civile, premiul special a revenit MAE pentru a confirma sprijinul pe care societatea civilă doreşte şi poate să îl ofere dezvoltării programului RoAid.

"MAE doreşte să consolideze colaborarea cu societatea civilă, cu mediul privat şi cu cel academic, să deruleze programe în domeniul cooperării pentru dezvoltare într-un mod coerent şi eficient şi nu în ultimul rând să promoveze transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice. Astfel, se va înfiinţa o agenţie de cooperare internaţională pentru dezvoltare responsabilă de implementarea politicilor în acest domeniu", a spus ministrul afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, într-un mesaj transmis celor prezenţi de Anton Păcureţu, director general în cadrul MAE.

Premiul special pentru iniţiative în R. Moldova a fost decernat Asociaţiei Expert Forum care a derulat în 2016 mai multe iniţiative în R. Moldova.

Un alt premiu a fost acordat de organizatori la categoria organizaţii neguvernamentale active în domeniul cooperării pentru dezvoltare Asociaţiei FDP - Protagonişti în educaţie care din anul 2013 implementează proiecte de cooperare pentru dezvoltare în Palestina, finanţate de MAE prin programul RoAid.

La categoria organizaţii neguvernamentale active în domeniul educaţiei şi conştientizării publicului, premiul a revenit Asociaţiei Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21.

Pentru mediul academic premiul a fost decernat Centrului de Studii Africane al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj - Napoca.

Premiul pentru jurnalisti a fost acordat Ioanei Moldovan, dar în acest an nu a fost acordat premiul pentru instituţii de presă.

De asemenea, au fost recompensaţi cu o diplomă voluntarii Oana Mîndru, Alina Petcu şi Ionuţ Ursu, care s-au mobilizat pentru ajutarea refugiaţilor sirieni din taberele de refugiaţi din Grecia.

Cadrul didactic din acest an care a fost premiat este profesorul Paula Mihai de la Liceul cu Program Sportiv "I. B. Soter" Buzău.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …