România

MAE salută proclamarea independenţei Sudanului de Sud

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) salută, într-un comunicat de presă, proclamarea la 9 iulie a.c. a independenţei Republicii Sudanului de Sud.

România recunoaşte Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent şi îşi exprimă intenţia de a dezvolta relaţii strânse de cooperare cu noul stat, menţionează comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că cele două state, Sudanul şi Sudanul de Sud, vor întreţine relaţii de prietenie şi bună-vecinătate şi vor soluţiona prin dialog întregul spectru de aspecte din relaţia bilaterală.

Totodată, MAE felicită ambele părţi pentru asigurarea punerii în aplicare a procesului prevăzut de Acordul Cuprinzător de Pace, pentru determinarea statutului Sudanului de Sud.

Actul de independenţă al noului stat survine ca urmare a punerii în aplicare a Acordului Cuprinzător de Pace din 2005, care a pus capăt războiului civil dintre Nordul şi Sudul Sudanului. Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber şi corect de către Sudan, precum şi de către ansamblul comunităţii internaţionale.

Crearea noului stat se realizează cu acordul Sudanului, reflectă consensul părţilor implicate şi este conformă cu normele dreptului internaţional, se mai arată în comunicatul menţionat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…