România

Regimul de gratuitate introdus va contribui la reglementarea situaţiei juridice a românilor de peste hotare

Bogdan Stănescu​Directorul general al Departamentului Consular al MAE, Bogdan Stănescu, a evidenţiat beneficiile Legii privind eliminarea taxelor consulare, care a intrat miercuri în vigoare, menţionând că procesul de extindere şi modernizare a reţelei consulare continuă prin deschiderea de noi oficii consulare şi reamenajarea sediilor celor existente.

"În contextul preocupării constante de facilitare a accesului cetăţenilor români la serviciile consulare oferite de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare, prin Legea nr. 1/2017 au fost eliminate majoritatea taxelor consulare. Această măsură face parte din programul de guvernare al actualului Guvern şi răspunde interesului de reducere a presiunii fiscale asupra cetăţenilor români, beneficiari de servicii consulare. În acelaşi timp, regimul de gratuitate introdus va contribui suplimentar la valorificarea drepturilor cetăţenilor români din afara ţării şi la reglementarea situaţiei juridice a acestora", a precizat Bogdan Stănescu, conform unui comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe.

El a adăugat că măsura adoptată încurajează cetăţenii români să obţină documentele de stare civilă şi de identitate româneşti, ceea ce contribuie, într-o măsură semnificativă, la păstrarea legăturilor cu România.

"De asemenea, pentru a menţine la parametrii optimi activitatea consulară, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri menite să consolideze capacitatea operaţională a reţelei consulare. Astfel, au fost alocate în bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) fondurile necesare asigurării continuităţii activităţii specifice, prin menţinerea, în aceleaşi condiţii, a raporturilor contractuale cu personalul angajat pe plan local. Totodată, în scopul întăririi calităţii şi promptitudinii serviciilor de asistenţă şi protecţie consulară, precum şi a eficientizării serviciilor consulare în beneficiul cetăţenilor români din afara ţării, schema de încadrare cu personal a Serviciului Exterior al MAE a fost suplimentată cu 50 de posturi consulare. În acelaşi timp, continuă procesul amplu de extindere şi modernizare a reţelei consulare prin deschiderea de noi oficii consulare şi reamenajarea sediilor celor existente, la standarde Schengen", a precizat directorului general al Departamentului Consular al MAE.

Un număr de 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, vor fi eliminate începând de miercuri. Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial din 6 ianuarie şi intră în vigoare de la 1 februarie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …