România

Memorandum de Înţelegere România-Republica Coreea; Meleşcanu a vorbit despre situaţia securităţii în Peninsula Coreeană

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Yun Byung-se, au semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea şi consultările între cele două ministere, prilej cu care Teodor Meleşcanu a vorbit despre relaţia dintre cele două ţări, dar şi despre situaţia securităţii în Peninsula Coreeană, în contextul celor mai recente teste balistice efectuate de Coreea de Nord.

'Este o vizită într-un fel istorică. Este prima vizită a unui ministru al Afacerilor Externe al Republicii Coreea în România, după 15 ani", a evidenţiat Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române a spus că semnarea Memorandumului subliniază "importanţa pe care partea română o acordă planului comun de acţiune al parteneriatului strategic România-Coreea, obiectiv distinct al politicii externe a României inclus ca atare şi în programul de guvernare".

"Am fost de acord cu privire la importanţa intensificării dialogului politic între cele două ţări", a afirmat ministrul român de Externe.

Meleşcanu a spus că discuţiile dintre cei doi oficiali au evidenţiat "interesul deosebit al autorităţilor române pentru amplificarea cooperării economice bilaterale prin creşterea echilibrată a schimburilor comerciale şi atragerea de noi investiţii".

"În acest sens, am evidenţiat oportunităţile variate oferite de România pe fondul dezvoltării sale economice stabile în ultimii ani şi a perspectivelor încurajatoare de creştere economică în perioada următoare", a mai spus Meleşcanu. 

​Ministrul român de externe a vorbit, de asemenea, despre situaţia tensionată din regiune. "Am abordat şi elementele de actualitate ale situaţiei de securitate din Peninsula Coreeană, marcată de tensiuni în creştere inclusiv în contextul noului test balistic efectuat de Republica Democrată Coreeană la 12 februarie anul acesta", a spus Teodor Meleşcanu.

El a subliniat reacţia României, în acest context. "Ne-am exprimat amândoi îngrijorarea profundă faţă de continuarea încălcării grave de către autorităţile nord-coreene a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, care solicită expres stoparea dezvoltării armelor de distrugere în masă şi a programelor balistice ale Republicii Democrate Coreene", a spus el.

În acest sens, a adăugat şeful diplomaţiei române, cei doi oficiali au vorbit despre "necesitatea continuării eforturilor comunităţii internaţionale vizând demilitarizarea, pacea şi securitatea Peninsulei Coreene şi subliniind importanţa implementării cu consecvenţă a sancţiunilor internaţionale împotriva Republicii Populare Democrate Coreene'.

Meleşcanu a mai apreciat că Memorandumul "va contribui la dezvoltarea structurală a colaborării între cele două instituţii".

La rândul său, ministrul coreean de externe, Yun Byung-se, a descris România drept "perla Europei de Est". "România este singurul nostru partener strategic din Europa de Sud Est", a adăugat el, vorbind despre "diversificarea schimbului şi a cooperării" între cele două ţări.

El a subliniat că în România activează companii coreene cu un total de "peste 12.000 de angajaţi români". "România dispune de un potenţial de resurse umane de înaltă calificare şi de o mare piaţă internă şi având în vedere că ţara dumneavoastră este poarta de intrare în Uniunea Europeană şi în Balcani dorim ca pe viitor să extindem şi să diversificăm cooperarea strategică în noi domenii cum ar fi infrastructura, sănătate şi medicină, mediul şi energetica", a afirmat Yun Byung-se.

"Am convenit să întărim în continuare cooperarea la nivel regional şi global", a spus el. "România este un membru important al UE şi NATO, ceea ce face ca ţările noastre să fie parteneri la parametri optimi, care împărtăşesc un set de valori universale", a afirmat Yun Byung-se.

În contextul testelor balistice, el a subliniat că întreaga comunitate internaţională "este extrem de îngrijorată faţă de acest program nuclear şi trebuie să facă presiuni asupra Coreei de Nord să înţeleagă că singura alternativă este cea legată de denuclearizare".

"Mulţumim României pentru publicarea de declaraţii de condamnare şi de descurajare a programului nuclear nord-coreean şi suntem convinşi că şi pe viitor va proceda la fel", a spus Yun Byung-se.

"Folosesc acest prilej pentru a mulţumi României pentru implementare activă a sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU, pentru sprijinul integral pe care ni-l acordaţi în vederea soluţionării dosarului nuclear nord-coreean", a adăugat Yun Byung-se.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Întrevederea la Bruxelles a Președintelui României, Klaus Iohannis cu omologul francez, Emmanuel Macron

23.06.2017

"O primă întâlnire foarte bună cu Președintele Franței, Emmanuel Macron​, în care am…

Vizita de lucru a premierului Sorin Grindeanu la Paris

08.06.2017

Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Paris, o întâlnire bilaterală cu omologul său…

Aderarea României la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)

07.06.2017

Astăzi s-a finalizat procedura de aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA)…