România

O Curte Internaţională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenţie, dar şi de descurajare

O Curte Internaţională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenţie dar şi de descurajare, lupta împotriva acestei ameninţări mondiale fiind nu "doar o obligaţie legală pentru fiecare stat, ci şi obligaţia comunităţii internaţionale ca întreg", a apreciat joi consilierul prezidenţial pe politică externă, Bogdan Aurescu.

În debutul conferinţei internaţionale "Spre o Curte Internaţională împotriva Terorismului?", Aurescu a amintit că la începutul anului 2015 România a lansat un proces de reflecţie referitor la posibilitatea înfiinţării unei noi instanţe penale internaţionale împotriva terorismului. Spania s-a alăturat iniţiativei, participând la demersuri comune de promovare la nivel bilateral şi multilateral, iar Olanda a oferit sprijin la nivel tehnic.

"Terorismul nu este doar una dintre cele mai atroce crime, ci şi o provocare globală şi astfel trebuie să fie abordat", a evidenţiat consilierul prezidenţial.

În opinia sa, "O Curte Internaţională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenţie, dar şi de descurajare". "Judecarea teroriştilor în tribunale internaţionale ar da asigurări că asemenea procese sunt corecte", a adăugat el.

De asemenea, Bogdan Aurescu a creionat ceea ce a numit "arhitectura" unei asemenea curţi internaţionale. "Noul tribunal va fi bazat pe principiul de subsidiaritate şi complementaritate cu jurisdicţiile naţionale", a spus consilierul prezidenţial, adăugând că "mecanismul ideal" pentru înfiinţarea unui asemenea organism ar fi "un tratat internaţional (...) care ar putea fi negociat sub auspiciile Naţiunilor Unite".

"Poate unii vor spune că acest proiect este greu de realizat, că ridică multiple întrebări, legate de politică, de legislaţie, financiare. Dar ce proiect de asemenea amplitudine este uşor de realizat? A fost nevoie de decenii pentru crearea Curţii Penale Internaţionale de la Haga", a adăugat Aurescu. "Trebuie să realizăm că împreună putem face lucruri mai multe şi mai bune decât atunci când acţionăm individual. (...) Nu luptăm împotriva forţei cu forţă, ci şi cu valori, cu valoarea dreptului internaţional", a punctat el.

În ceea ce priveşte chestiunea costurilor unui asemenea demers, Aurescu a vorbit, în context, despre victimele atentatelor teroriste. "Adevărata întrebare pentru cei ce pun astfel problema este 'care e preţul vieţilor oamenilor morţi într-un atac terorist?' Putem să ne permitem să facem economie de eforturi şi bani când vine vorba de combaterea unui asemenea pericol global?'', a întrebat Bogdan Aurescu.

"Lupta împotriva terorismului nu este doar o obligaţie legală pentru fiecare stat, dar şi obligaţia comunităţii internaţionale ca întreg", a concluzionat consilierul prezidenţial.

La rândul său, ambasadorul Spaniei în România, Ramiro Fernandez Bachiller, a vorbit despre atentatele teroriste din ţara sa, inclusiv cel de la Madrid, din 11 martie 2004, în urma căruia au murit 193 de oameni, între care 16 români.

"Expansiunea grupurilor teroriste şi creşterea nivelului atrocităţilor atacurilor au făcut ca nevoia de implicare a comunităţii internaţionale să fie mai mare", a afirmat diplomatul, adăugând că iniţiativa româno-spaniolă "recunoaşte dimensiunea transnaţională a terorismului". "Fiecare ţară are obligaţia să lupte împotriva terorismului, dar există, în aceeaşi măsură, responsabilitatea comunităţii internaţionale să folosească toate uneltele dreptului internaţional pentru a combate fenomenul", a subliniat el.

În opinia sa, o Curte Internaţională împotriva Terorismului "ar adăuga credibilitate, legitimitate, neutralitate şi independenţă".

"România şi Spania sunt deschise spre a discuta detaliile acestui demers", a afirmat el.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Carte de condoleanțe deschisă la sediul Ambasadei României la Paris

12.12.2017

În memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii…

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…