România

Mihnea Constantinescu: Este nevoie de finalizarea rapidă a Strategiei Energetice Naţionale

​Diplomaţia energetică depinde, în primul rând, de credibilitatea internă a acestui sector, a declarat miercuri ambasadorul Mihnea Constantinescu, coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică la Ministerul Afacerilor Externe, care a pledat pentru finalizarea rapidă de către ţara noastră a Strategiei Energetice Naţionale.

"Diplomaţia energetică nu este salonul de cosmetică al energeticii româneşti, ci este, fără îndoială, un instrument prin care obiectivele strategice pe care ni le propunem în plan intern în ceea ce priveşte sustenabilitatea sectorului românesc pot fi mai bine promovate şi armonizate cu obiectivele pieţei UE. Cred că este esenţial din această perspectivă să spunem că diplomaţia energetică depinde, în primul rând, de credibilitatea internă a sectorului energetic", a afirmat Constantinescu, la dezbaterea "Securitatea energetică a UE. Participarea României la Uniunea Energetică", organizată de Institutul European din România.

Potrivit lui Constantinescu, credibilitatea internă a sectorului energetic se fundamentează pe cel puţin trei piloni.

"În primul rând, prin existenţa unei capacităţi instituţionale, profesioniste, competente, iar aici cred că avem încă mult de investit", a explicat el.

Conform oficialului MAE, ANRE nu este singura instituţie care ar trebui să joace rolul de actor important în ceea ce priveşte decizia sau formularea viziunii de dezvoltare a sectorului energetic în România.

Mihnea Constantinescu a spus că a doua chestiune esenţială o reprezintă stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ în domeniu.

El a subliniat importanţa predictibilităţii şi stabilităţii cadrului legal în general, punctând că în acest fel se pot atrage investitori, se dă încredere mediului de afaceri.

Constantinescu a adăugat că un al treilea pilon al credibilităţii sectorului energetic este "claritatea obiectivelor". "Şi, din păcate, nimeni nu a insistat astăzi, aici, pe nevoia de a finaliza cât mai rapid Strategia Energetică Naţională. (...) Fără a avea o ţintă clară în ceea ce priveşte agenda noastră pentru deceniul următor, agenda noastră raportat la obiectivele Uniunii Europene, pentru că despre Uniunea Energetică a UE vorbim astăzi, va fi foarte dificil să promovăm în plan extern o credibilitate a sectorului energetic", a susţinut reprezentantul MAE.

În opinia sa, un element care nu ar trebui să lipsească din acţiunile de diplomaţie publică privind sectorul energetic îl reprezintă "jucătorii din energetică".

"Fără îndoială, ei pot contribui prin proiectele lor, prin modul în care se angajează în asumarea unor proiecte importante, regionale. (...) Fără ei, în definitiv, şi fără a-i consulta şi a le cere susţinerea pentru marile noastre viziuni regionale sau europene sustenabilitatea acestor viziuni cred că nu ar putea să fie dusă până la capăt", a explicat Constantinescu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…