România

Birchall a vorbit, la Bruxelles, despre "necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii în acord cu deciziile CCR"

​Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a evidenţiat, în cadrul întrevederilor avute la Bruxelles, necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curţii Constituţionale din România, aspect relevat şi în recentul raport MCV publicat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie.

Conform sursei citate, în marja Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalţi oficiali europeni - secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, şi secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer - în care au fost abordate teme de interes comun.

La întrevederea cu Paraskevi Michou, secretar general adjunct al CE, oficialul român a exprimat aprecieri pentru evidenţierea în cadrul raportului MCV a "progreselor substanţiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului". În cadrul discuţiilor a fost atins subiectul actelor normative din domeniul justiţiei, oficialul român arătând că "modul de percepere a acestor modificări a fost alterat în spaţiul public, pe fondul unor sincope în procesul de comunicare publică", arată MAE.

De asemenea, potrivit sursei citate, oficialul "a evidenţiat necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curţii Constituţionale din România, aspect relevat şi în recentul raport MCV publicat de către Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie".

În context, arată MAE, "a fost transmisă deplina disponibilitate a Guvernului României pentru dialog şi cooperare cu toţi actorii interni implicaţi, atât la nivel instituţional, cât şi al societăţii civile, precum şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluţii în privinţa actelor normative". De asemenea, a fost subliniată deschiderea autorităţilor române de a continua cooperarea cu CE pe ansamblul aspectelor vizate de MCV, în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a Mecanismului.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat mesajele transmise prin scrisoarea recent adresată de premierul Sorin Grindeanu preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, referitor la angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei.

Ministrul Ana Birchall a avut şi o întrevedere cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului UE, context în care oficialul de la Bucureşti a evidenţiat demersurile de pregătire pentru asumarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE (semestrul I al anului 2019), reiterând determinarea autorităţilor de la Bucureşti de a îndeplini acest mandat de o manieră constructivă, într-o strânsă relaţie cu statele membre şi instituţiile europene. În contextul discuţiilor privind structurarea, de o manieră cât mai eficientă, a cooperării cu Secretariatul General al Consiliului în procesul de pregătire a Preşedinţiei României a Consiliului UE, ea a adresat oficialului european invitaţia de a participa, în perioada următoare, la o reuniune a Guvernului României.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen a reiterat angajamentul Secretariatului General al Consiliului de a sprijini România în pregătirea şi derularea mandatului de Preşedinţie a Consiliului UE, în virtutea rolului şi responsabilităţilor sale în această privinţă.

În cadrul întâlnirii cu Alexander Italianer, secretar general al Comisiei Europene, ministrul delegat a subliniat importanţa unei ample cooperări cu CE în demersurile de pregătire a preluării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că România rămâne "angajată de o manieră pro-activă în cooperarea la nivelul UE, în vederea consolidării pe mai departe a proiectului european", precizează comunicatul MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …