România

Atât România, cât şi Croaţia au un interes deosebit pentru ancorarea irevocabilă a regiunii pe calea europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat, marţi, că România şi Croaţia au un interes deosebit pentru "ancorarea irevocabilă şi ireversibilă a regiunii pe calea europeană", în cadrul unei declaraţii de presă comune cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe şi europene al Croaţiei, Davor Ivo Stier.

"Am avut un dialog consistent şi substanţial cu omologul croat", a spus ministrul român. El a adăugat că, printre temele mari ale discuţiei, s-au numărat colaborarea bilaterală în cadrul Uniunii Europene şi NATO, dar şi "apartenenţa la trioul preşedinţilor Consiliului UE, mandat pe care ambele ţări îl vor deţine pentru prima oară de la aderarea la Uniune", în 2019 (România) şi 2020 (Croaţia).

Meleşcanu a spus că, în ceea ce priveşte relaţiile economice dintre cele două ţări, "există un potenţial foarte important de cooperare care trebuie fructificat".

De asemenea, a subliniat el, "România şi Croaţia au viziuni similare sau foarte apropiate pe majoritatea dosarelor europene şi îndeosebi în condiţiile actuale, dar şi pentru viitorul proiectului european".

"Atât România, cât şi Croaţia au un interes deosebit pentru ancorarea irevocabilă şi ireversibilă a regiunii pe calea Europeană", a declarat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor cu oficialul croat au fost discutate şi situaţiile Republicii Moldova, respectiv Ucrainei.

"Executivul de la Chişinău şi majoritatea parlamentarilor sunt hotărâţi să menţină parcursul european", a spus Meleşcanu.

Cu privire la situaţia din Ucraina, Meleşcanu a subliniat, în acord cu omologul său croat, "importanţa şi necesitatea implementării depline a acordurilor de la Minsk".

La rândul său, oficialul croat a spus că vizita sa la Bucureşti face parte dintr-o serie de discuţii bilaterale. "Am dori să intensificăm relaţiile cu România (...) Şi preşedintele nostru va efectua o vizită", a spus Davor Ivo Stier.

El a apreciat că perioada în care cele două ţări, România şi Croaţia, vor deţine preşedinţia Consiliului UE, este una "plină de provocări". "Trebuie să susţinem politica de lărgire a UE", a adăugat oficialul croat.

Davor Ivo Stier a vorbit, concret, despre relaţiile dintre cele două ţări.

"Avem două acorduri bilaterale care au fost negociate şi sunt pe cale de a fi semnate - acordul de cooperare şi un memorandum de înţelegere cu privire la colaborarea noastră de apărare NATO", a spus el. În acest sens, a apreciat Davor Ivo Stier, este nevoie de o "conectivitate" mai mare între cele două ţări.

El a anunţat că începând cu 19 mai vor exista zboruri directe Zagreb-Bucureşti, de trei ori pe săptămână.

"Cred că este un pas foarte important care va apropia cele două naţiuni", a spus oficialul croat.

Ministrul de externe croat a declarat că există planuri de colaborare şi în zona Dunării şi a Portului Constanţa.

"În ceea ce priveşte Dunărea şi portul din Constanţa, am dori să încurajăm cooperarea pe acest sector. Avem relaţii excelente bilaterale", a spus el.

Davor Ivo Stier a amintit şi de inaugurarea unei parohii ortodoxe în Zagreb. "Sunt bucuros să îl anunţ pe Patriarhul Daniel de deschiderea acestei biserici şi sunt convins că astfel naţiunile noastre vor găsi o ocazie de apropiere", a mai spus Davor Ivo Stier.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…