România

Colaborarea economică a României cu statele din Asia-Pacific, subliniată de Meleşcanu la întâlnirea cu şefii de misiuni din statele asiatice

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni o întâlnire de lucru cu grupul şefilor de misiuni diplomatice din statele asiatice, acreditaţi la Bucureşti, şi anume din Republica Populară Chineză, Republica Coreea, Republica India, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran, Japonia, Malaysia, Pakistan, Republica Turcia şi Republica Socialistă Vietnam.

În cadrul întrevederii, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa acordată de guvernul de la Bucureşti promovării relaţiilor României cu statele din spaţiul Asia-Pacific, "printr-o abordare pragmatică ce pune accent pe consolidarea cooperării economice în plan comercial şi investiţional", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În context, demnitarul român a punctat obiectivele de întărire a parteneriatelor bilaterale şi revigorare a relaţiilor tradiţionale cu ţări din regiune, componente distincte ale dimensiunii de politică externă a Programului de Guvernare. Au fost discutate modalităţi de extindere şi diversificare a cooperării multisectoriale a României cu statele din Asia-Pacific, fiind reliefat potenţialul relevant de colaborare în domenii precum infrastructura, energia, IT şi comunicaţii, agricultura şi industria agroalimentară. Totodată, întâlnirea a evidenţiat interesul comun pentru valorificarea mai eficientă a oportunităţilor oferite de instrumentele de colaborare ale UE cu statele din regiune, arată sursa citată.

Dialogul a prilejuit şi un schimb de vederi faţă de o serie de dosare de actualitate ale scenei internaţionale, inclusiv perspectivele proiectului european, Europa de Est, viitorul relaţiilor transatlantice, evoluţiile politico-economice şi în sfera securităţii în zona Asia-Pacific, mai precizează MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …