România

Birchall: România şi Europa pot deveni mai bune dacă ascultă vocea tinerilor

​România şi Europa pot deveni mai bune dacă ascultă vocea tinerilor şi în măsura în care tinerii se vor implica în procesul de decizie, a declarat vineri ministrul delegat pentru afaceri europene Ana Birchall.

Prezentă la dezbaterea "Europa tinerilor, tinerii Europei! #RO10@UE şi #ERASMUS30", Ana Birchall i-a invitat pe tineri să se implice în organizarea preşedinţiei române a Consiliului UE din 2019.

"Să ne ajutaţi să facem o preşedinţie de succes. E unul dintre proiectele importante pentru România. Vreau să fie un proiect de ţară. Organizarea preşedinţiei României în 2019 nu poate să aibă o bază mai bună decât talentul şi mintea voastră şi inovaţia voastră", a afirmat Birchall.

Potrivit Anei Birchall, implicarea tinerilor din România în proiectul european este esenţială.

"Am considerat întotdeauna că avem nevoie de tineri şi că este datoria noastră să promovăm şi să valorificăm potenţialul enorm pe care îl au tinerii, atât la nivel european, cât şi tinerii din România. Cred cu adevărat că prin tineri ne putem pune amprenta asupra zilei de mâine", a adăugat ministrul.

Ea a subliniat că, în perspectiva preşedinţiei Consiliului UE din 2019, "România va fi printre ţările care vor scrie istorie şi nu printre ţările pentru care se scrie istoria". 

"Plecând de la provocările pe care le avem şi eu sunt foarte determinată ca acest proiect să fie asumat ca un proiect de ţară, sunt foarte determinată să nu las niciun fel de dezbatere măruntă, lupte sterile între diverse forţe politice, ci efectiv să fie ceea ce trebuie să fie un proiect de ţară. Pe cât de provocator, pe atât de multe oportunităţi creează dacă suntem inteligenţi să jucăm bine. E o oportunitate pentru România să poată să fie promovată. În acelaşi timp, e o oportunitate pentru România să fie un jucător activ la nivelul UE, să fie un jucător responsabil, o voce importantă şi (...) putem face lucrul acesta dacă suntem uniţi. Eu cred că România poate, şi trebuie, şi merită să aibă acelaşi statut ca orice altă ţară din UE", a subliniat Birchall.

Ea a mai spus că la nivel guvernamental trebuie găsite soluţii pentru ca tinerii să nu mai plece din ţară.

În acest sens, Ana Birchall a enumerat măsurile luate de actualul Guvern, printre care gratuitatea pe transport, credite de angajament pentru construirea de locuinţe pentru tineri, schema de ajutor de stat prin alocarea a 10% din locurile de la universităţi pentru tinerii din mediul rural şi bursele sociale.

"Programul Erasmus este o poveste de succes. Mă bucur că şi în România acest program s-a dezvoltat, este foarte benefic. (...) Succesul general al programului Erasmus ne face să ne dorim ca un număr tot mai mare de tineri români, din medii cât mai variate, să poată beneficia de această experienţă. Totodată, ne dorim să facem din România o destinaţie privilegiată a programului Erasmus. Unele ţări europene au făcut din atragerea unui număr cât mai mare de bursieri Erasmus o adevărată diplomaţie publică", a menţionat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbaterea "Europa tinerilor, tinerii Europei #RO10@UE şi #ERASMUS30" a fost organizată de Institutul European din România şi Centrul de Informare Europe Direct şi marchează aniversarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi 30 de ani de existenţă şi implementare a programului Erasmus.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…