România

Ciamba – vizită la Atena; a fost exprimată dorinţa pentru revigorarea contactelor politico-diplomatice bilaterale

George Ciamba – Giorgos Tsipras​Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a efectuat vineri o vizită la Atena, context în care a exprimat dorinţa pentru revigorarea contactelor politico-diplomatice bilaterale, fiind menţionată în acest sens viitoarea reuniune trilaterală la nivel de miniştri ai afacerilor externe din România - Bulgaria - Grecia, care va fi găzduită de partea română.

Potrivit unui comunicat MAE, Ciamba a avut consultări cu ministrul adjunct de externe al Republicii Elene, Ioannis Amanatidis, întrevederi cu ministrul adjunct pentru grecii de peste hotare, Terence-Nikolaos Quick, cu secretarul general pentru relaţii economice internaţionale din MAE elen, Giorgos Tsipras, şi cu Ioannis Kefalogiannis - secretar al Parlamentului elen, membru al Comisiei Permanente pentru Relaţii Externe şi Apărare.

"Întrevederile cu oficialii eleni au reliefat relaţiile bilaterale foarte bune, bazate pe relaţiile tradiţionale dintre cele două state, pe similitudinea de opinii în dosare regionale şi europene de interes comun şi pe prezenţa unei comunităţi româneşti bine integrate în Grecia, a minorităţii elene şi a unei comunităţi de afaceri foarte active în România. Interlocutorii eleni au afirmat caracterul special al cooperării cu România, partener cheie al Greciei în regiune şi la nivel european, subliniind potenţialul cooperării bilaterale pentru regiune. A rezultat dorinţa ambelor părţi pentru intensificarea relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul cultural, educaţional şi în ceea ce priveşte cele două comunităţi, precum şi pentru o cooperare consolidată în contextul european şi geostrategic actual şi pentru discutarea celor mai eficiente modalităţi de a contribui, în comun, la dezbaterile privind viitorul proiectului european", se arată în comunicatul MAE.

Conform sursei citate, a fost subliniat, de asemenea, nivelul bun al relaţiilor economice, necesitatea aprofundării cooperării sectoriale, cu accent pe dimensiunea de investiţii, turism şi pe cooperarea în plan regional, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele de interconectare energetică.

Cu privire la dosarele de actualitate de pe agenda europeană, menţionează MAE, partea română a exprimat interesul pentru eforturile de consolidare a proiectului european, fiind subliniată, cu acest prilej, importanţa solidarităţii, unităţii şi coeziunii la nivel european. Totodată, a fost evidenţiat sprijinul substanţial al României pentru Grecia în contextul gestionării migraţiei, fiind menţionată importanţa măsurilor şi instrumentelor care consolidează securitatea cetăţenilor europeni şi protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …