România

Ana Birchall a discutat în marja CAG cu Sandro Gozi, secretar de stat italian pentru afaceri europene

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a subliniat importanţa menţinerii unităţii Uniunii Europene, inclusiv prin evitarea unor propuneri şi idei care riscă să accentueze clivajele între statele membre precum cea a unei Europe cu viteze multiple sau a cercurilor concentrice, în cadrul unei întrevederi cu Sandro Gozi, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Guvernului italian.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întâlnirii care a avut loc pe 7 martie, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, în privinţa discuţiilor privind viitorul UE, cei doi demnitari au evidenţiat importanţa unei dezbateri cuprinzătoare şi inclusive, atât în perioada premergătoare Summit-ului de la Roma, cât şi ulterior.

Cei doi oficiali au subliniat importanţa Summit-ul de la Roma, inclusiv prin convenirea unei declaraţii comune ambiţioase, care să ofere oportunitatea unei relansări a proiectului european în jurul obiectivelor UE şi a aşteptărilor cetăţenilor europeni.

"Summit-ul de la Roma din 25 martie este o oportunitate de a reafirma acordul nostru comun cu privire la continuarea proiectului european şi de a transmite un mesaj puternic şi clar de unitate şi coeziune a Uniunii Europene, în jurul unui set de priorităţi importante pentru cetăţeni - creştere economică, locuri de muncă, securitate în plan intern şi extern, mai multă stabilitate democratică în vecinătatea Uniunii. Este momentul cel mai potrivit pentru o redeşteptare la nivel european", a afirmat oficialul român, potrivit comunicatului.

Sursa citată precizează că în context au fost abordate teme precum reflecţia privind viitorul UE inclusiv în contextul Summit-ului aniversar de la Roma, dosarul Brexit şi aspecte legate de pregătirile pentru preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019.

Ambii demnitari au salutat abordările convergente ale României şi Italiei pe multe dintre temele de actualitate şi au convenit să deruleze în continuare un dialog strâns şi coordonat atât în plan european, cât şi bilateral.

În acest sens, s-a convenit ca ministrul delegat Ana Birchall să efectueze o vizită în Italia în perioada următoare, care va oferi prilejul aprofundării discuţiilor pe subiectele de interes aflate pe agenda comună.

Partea italiană a exprimat deschiderea de a oferi sprijin României în procesul de pregătire a preluării mandatului de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…