România

Meleşcanu a vorbit cu Tillerson despre Parteneriatul strategic, în marja reuniunii Coaliţiei globale anti-Daesh de la Washington

Ministrul Teodor Meleşcanu a participat, miercuri, la reuniunea ministerială a Coaliţiei globale anti-Daesh desfăşurată la Washington, în marja evenimentului având un dialog cu secretarul de stat american Rex Tillerson, pe care l-a asigurat de angajamentul României pentru dezvoltarea relaţiei româno-americane, ce decurge din Parteneriatul strategic.

Oficialul român a exprimat interesul pentru organizarea unor întrevederi la nivel înalt cu reprezentanţii administraţiei de la Washington. Rex Tillerson a manifestat deschidere pentru continuarea dialogului bilateral, inclusiv la nivel de şef de stat, în funcţie de agenda celor doi demnitari, informează un comunicat MAE.

Programul evenimentului de la Washington a cuprins o sesiune introductivă, de informare a participanţilor cu privire la stadiul progreselor realizate pe linia combaterii Daesh, din punct de vedere militar, respectiv al stabilizării şi reconstrucţiei zonelor eliberate; o sesiune plenară, deschisă de secretarul de stat american Rex Tillerson şi de prim-ministrul Republicii Irak, Haider Al-Abadi; un prânz de lucru, la care au participat şi alţi membri ai administraţiei SUA, printre care secretarul Apărării, James Mattis, directorul CIA, Mike Pompeo, directorul comunităţii americane de informaţii, Dan Coats.

Ministrul român de Externe a reiterat angajamentul ţării noastre pentru eforturile internaţionale de eliminare a organizaţiei teroriste şi continuarea sprijinului acordat coaliţiei, inclusiv pentru combaterea propagandei Daesh în mediul on-line. Având în vedere succesul operaţiunilor militare ale coaliţiei în eliberarea zonelor ocupate de către Daesh, Meleşcanu a confirmat contribuţia României la eforturile umanitare, de stabilizare şi reconstrucţie, arată sursa citată.

La finalul reuniunii ministeriale, membrii coaliţiei au adoptat o declaraţie comună care stabileşte obiectivele comune pentru perioada următoare.

Şeful diplomaţiei române a mai avut întrevederi cu omologii din Qatar, Singapore şi Malaysia. În cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe qatarez, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, a fost evaluat stadiul calendarului de acţiuni în plan bilateral.

Discuţiile cu omologul singaporez, dr. Vivian Balakrishnan, s-au concentrat asupra cooperării sectoriale, în special în domeniile Apărării şi Educaţiei.

Ministrul român de Externe a exprimat omologului malaysian, Dato' Sri Anifah Haj Aman, interesul pentru amplificarea dialogului politic şi dezvoltarea cooperării economice între cele două state. Oficialul român a reiterat apelul la clemenţă, adresat autorităţilor malaysiene, faţă de cetăţenii români aflaţi în detenţie în statul asiatic.

SUA a anunţat în septembrie 2014 formarea unei coaliţii globale pentru combaterea Daesh, care cuprinde 68 de membri - 64 de state, ONU, Liga Statelor Arabe, UE şi INTERPOL. În vederea facilitării unor reacţii prompte la provocările Daesh, au fost create cinci grupuri de lucru: aspecte militare, combaterea finanţării, luptătorii străini, comunicare/combaterea propagandei, stabilizare.

La 13 februarie, Parlamentul a aprobat continuarea în acest an a misiunii Armatei României în cadrul Coaliţiei globale anti-Daesh, cu un efectiv total de până la 50 de militari şi extinderea ariei de dislocare prin includerea teritoriului statului Kuweit. Finanţarea se asigură din bugetul alocat MApN.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…