România

Ana Birchall: România va continua să susţină parcursul european al Georgiei

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, le-a transmis ministrului de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică al Georgiei, Victor Dolidze, şi prim-adjunctului ministrului de externe al Georgiei, David Zalkaliani, că România rămâne un partener de încredere în susţinerea parcursului european al statului georgian.

Cei doi demnitari georgieni au fost primiţi, joi, de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul vizitei efectuate în România de o delegaţie condusă de premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, miercuri şi joi, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Discuţiile s-au focalizat asupra relaţiilor Georgiei cu Uniunea Europeană, inclusiv asupra posibilităţilor de sprijinire de către România a procesului complex de reforme asumate de Georgia în relaţia cu UE. De asemenea, au fost abordate o serie de aspecte ale relaţiei bilaterale relevante în planul afacerilor europene, cu accent asupra consolidării dialogului politico-diplomatic în anul 2017, arată sursa citată.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a salutat vizita delegaţiei din Georgia, un eveniment cu atât mai important în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii diplomatice româno-georgiene, România fiind primul stat care a recunoscut independenţa Georgiei pe 18 februarie 1991.

Ana Birchall a adresat încă o dată felicitări părţii georgiene pentru finalizarea procesului decizional la nivelul UE privind liberalizarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii georgieni, la data de 28 martie, şi a reiterat sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, exprimând apreciere pentru modul în care poporul georgian se identifică cu modelul societal şi valorile europene.

"Atât recenta intrare în vigoare a liberalizării regimului de vize cu UE, cât şi avansarea procesului de implementare a prevederilor din Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE reprezintă premisele continuării procesului de reforme interne şi a parcursului european al statului georgian, astfel încât acestea să devină ireversibile", a declarat oficialul român.

Ministrul delegat a încurajat eforturile autorităţilor de la Tbilisi pentru menţinerea parcursului european al Georgiei, apreciind că acesta este cel mai bun mod de a construi un viitor prosper, sigur şi stabil pentru generaţiile viitoare.

De asemenea, partea română a exprimat deschidere pentru a împărtăşi din experienţa, de dată recentă, a României în procesul integrării europene, cu utilizarea tuturor instrumentelor şi formatelor de cooperare puse la dispoziţie ţărilor partenere, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, menţionând în context programele de înfrăţire instituţională (twinning) şi cele vizând furnizarea de asistenţă tehnică, precizează MAE.

"Ţara noastră va rămâne un partener de încredere în susţinerea parcursului european pe care s-a angajat statul georgian, alături de Republica Moldova şi Ucraina. Ca şi până acum, România va pleda în favoarea continuării procesului de apropiere şi sprijinire a statelor din vecinătate, în mod special în ce priveşte statele partenere avansate pe calea reformelor democratice şi a parcursului european - Georgia, Republica Moldova şi Ucraina", a spus ministrul delegat.

Ana Birchall a afirmat că reprezentanţii României consideră "că o abordare prioritară la nivelul strategiilor UE în ce priveşte Parteneriatul Estic reprezintă un aspect-cheie în consolidarea angajamentului comun referitor la vecinătatea estică".

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a invitat partea georgiană să se alăture seriei de evenimente preconizate a fi derulate în pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului UE din anul 2019.

Partea georgiană a mulţumit pentru susţinerea constantă şi fermă manifestată de România în ceea ce priveşte aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, atât la nivel politic, cât şi în plan practic, prin diverse măsuri şi programe concrete de sprijin.

De asemenea, oficialii români şi georgieni au convenit asupra oportunităţii de a organiza, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe din Georgia, o conferinţă regională care ar urma să se desfăşoare la Bucureşti în toamna acestui an, eveniment care se va concentra pe tema prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi a violenţei de orice fel, teme relevante în contextul implementării Convenţiei de la Istanbul, cu atât mai mult cu cât 2017 a fost declarat "anul liber de orice formă de violenţă", mai arată MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…