România

Grindeanu: Georgia va continua să fie o ţară prietenă şi parteneră pentru România

Georgia va continua să fie o ţară prietenă şi parteneră pentru România, a afirmat miercuri premierul Sorin Grindeanu, precizând că îşi doreşte dezvoltarea cooperării între cele două ţări.

"Georgia va continua să reprezinte pentru România o ţară prietenă şi parteneră", a declarat premierul Grindeanu, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii comune de presă cu prim-ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili.

Sorin Grindeanu a mai spus că relaţiile politice dintre România şi Georgia au fost întotdeauna foarte bune, în 2017 împlinindu-se 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Potrivit şefului Executivului din România, miercuri, a fost adoptată o declaraţie politică. "Este (...) un document care evidenţiază un spectru larg al cooperării dintre România şi Georgia, dar şi dorinţa noastră de a dezvolta această cooperare către un alt nivel strategic. (...) Un obiectiv comun îl reprezintă susţinerea investiţiilor şi creşterea volumului schimburilor comerciale dintre ţările noastre", a spus Grindeanu. 

Premierul român a precizat că a convenit împreună cu prim-ministrul georgian să fie reluată, cât mai rapid, activitatea Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, prin organizarea unei noi sesiuni, alături de un forum de afaceri.

"Această Comisie interguvernamentală n-a mai avut loc din anul 2002", a spus Grindeanu.

El a precizat că a discutat cu premierul georgian şi despre proiecte regionale de interes comun în domeniul transporturilor şi energiei, menite să pună în evidenţă importanţa coridorului Marea Caspică - Marea Neagră.

"Un alt domeniu pe care dorim a-l dezvolta în perioada următoare este turismul, mai ales că de curând a fost ridicată obligativitatea vizelor pentru vizitele de scurtă durată în spaţiul comunitar pentru cetăţenii georgieni", a afirmat Grindeanu.

Totodată, acesta a reiterat "susţinerea fermă" a României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei şi a încurajat continuarea "agendei ambiţioase de reforme" la care s-a angajat această ţară.

Un alt aspect abordat de cei doi premieri a fost cel al securităţii la Marea Neagră. "Din perspectiva României, prosperitatea, securitatea şi stabilitatea Georgiei sunt esenţiale pentru securitatea, stabilitatea întregii regiuni a Mării Negre", a arătat Grindeanu.

La rândul său, premierul georgian, Giorgi Kvirikashvili, a declarat că România este "o ţară parteneră şi prietenă" a Georgiei.

"Georgia şi România sunt două ţări de cultură foarte veche, care sunt unite geografic. Marea Neagră ne dă un avantaj deosebit şi ajută la extinderea colaborării în mai multe domenii. (...) Am discutat despre extinderea colaborării în domeniul mecanismelor politice, economice, culturale şi umanitare", a spus Kvirikashvili, precizând că este "deosebit de activă" şi colaborarea în domeniile apărării, justiţiei şi interne.

Oficialul georgian a mai afirmat că este recunoscător României pentru rolul jucat în susţinerea procesului de euro-integrare a Georgiei.

"Georgia tinde să devină membru cu drepturi depline al familiei europene", a precizat Kvirikashvili, mulţumind Guvernului României şi pentru sprijinirea suveranităţii şi integrităţii Georgiei.

Declaraţiile comune de presă au avut loc la Palatul Victoria, după o întrevedere tete-a-tete între cei doi premieri şi o întâlnire în plenul delegaţiilor română şi georgiană.

Premierul Kvirikashvili a fost primit oficial de către prim-ministrul Grindeanu la Salonul Oficial al Aeroportului 'Henri Coandă', miercuri, într-o ceremonie cu Garda de Onoare.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…