România

Grindeanu despre Brexit: Rămânem prieteni şi aliaţi cu Marea Britanie

România va rămâne prietenă şi aliată cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care această ţară îl va avea în afara sau în interiorul Uniunii Europene, a afirmat marţi premierul Sorin Grindeanu.

Şeful Executivului a transmis acest mesaj la începutul primei reuniuni a Consiliului interministerial pentru Brexit, care are loc la Palatul Victoria.

"Am hotărât să convoc azi prima reuniune a Consiliului interministerial pentru Brexit, pentru că (...) la finalul acestei săptămâni, pe 29 aprilie, Consiliul European va adopta liniile directoare ale mandatului pe care Comisia Europeană îl va avea în negocierile cu Marea Britanie. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l subliniem este că rămânem prieteni şi aliaţi cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care ţara îl va avea în afara sau în interiorul Uniunii Europene", a declarat Grindeanu.

Potrivit premierului, prioritatea Guvernului este ca Brexit-ul să aibă un impact cât mai mic asupra românilor din Marea Britanie.

"Prioritatea noastră numărul unu este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie, pentru că drepturile lor trebuie a fi protejate, iar negocierile în acest sens trebuie duse în echipă cu cei de la Comisia Europeană", a spus Grindeanu.

Şeful Guvernului a făcut referire şi la alte direcţii pe care România trebuie să le urmărească în acest proces.

"Sunt alte două direcţii pe care cred că România trebuie să le urmărească în cadrul acestor negocieri (...) şi anume: păstrarea alocărilor bugetare aferente politicii de coeziune şi politicile agricole comune pe exerciţiul bugetar 2014 - 2020 şi, bineînţeles, consolidarea cooperării UK - Uniunea Europeană post-Brexit în domeniul securităţii şi, de asemenea, în cel al relaţiilor externe", a explicat Grindeanu.

La prima reuniune a Consiliului interministerial pentru Brexit participă mai mulţi membri ai Cabinetului Grindeanu, printre care vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Carte de condoleanțe deschisă la sediul Ambasadei României la Paris

12.12.2017

În memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii…

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…