România

Grindeanu: Mulţumesc Austriei pentru suportul pe care îl oferă României în accederea la Schengen

​Prim-ministrul Sorin Grindeanu, aflat marţi în vizită la Viena, a mulţumit Austriei pentru suportul pe care îl oferă României în accederea la Spaţiul Schengen.

"Mulţumesc Austriei pentru suportul pe care îl oferă României în accederea la Schengen şi pe care îl va oferi şi în viitor. (...) Mi-a părut bine să constat că avem aceeaşi preocupare ca Uniunea Europeană să rămână un proiect de succes pentru Europa, o instituţie eficientă şi solidară, bazată pe principiile democraţiei şi libertăţii, o instituţie apropiată de cetăţean", a declarat Grindeanu, la o conferinţă comună de presă cu Christian Kern, cancelarul Austriei.

Totodată, Grindeanu a vorbit despre "determinarea" celor două ţări de a lucra împreună pentru consolidarea proiectului european.

"Faptul că azi e 9 mai, Ziua Europei, şi că ne aflăm la Viena eu cred că putem să spunem că e simbolic pentru noi, pentru România şi pentru Austria, şi arată determinarea pe care noi o avem (...) de a lucra împreună, pentru consolidarea proiectului integrării europene, în interesul (...) şi în beneficiul cetăţenilor europeni", a spus Grindeanu.

El a precizat că la întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul Kern a fost abordat şi un subiect legat de domeniul afacerilor europene, în contextul în care România şi Austria se pregătesc pentru preluarea succesivă a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

"Austria în semestrul al II-lea al anului 2018, iar România în semestrul I al anului 2019. Sunt foarte multe teme dificile de abordat, (...) parte din ele le-am atins şi astăzi - Brexit, orientările de viitor ale Uniunii Europene, politicile viitoare, care din punctul nostru de vedere trebuie să confirme politica de coeziune ca şi pilon central şi instrument pentru creşterea convergenţei dintre Europa de Est şi cea de Vest. De asemenea, cadrul financiar post-2020 - foarte important şi care va fi pe agenda Preşedinţiilor noastre", a completat Sorin Grindeanu.

La rândul său, cancelarul Kern a afirmat că subiectul Dunării şi cel al fondurilor de coeziune reprezintă "o prioritate".

"Subiectul Dunării şi al fondurilor de coeziune au o prioritate pentru noi şi credem că este posibil să se genereze noi impulsuri de creştere. Această Preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) va evolua într-o situaţie deosebită a UE, va fi deja Brexitul, dar încă nu ştim care vor fi urmările concrete. Însă, avem un proiect comun, pe care amândouă ţările îl vor continua şi dezvolta", a declarat Kern.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …