România

Ridicarea MCV şi aderarea la Schengen, teme discutate la întâlnirea Grindeanu - Juncker

Pregătirile demarate de România în perspectiva preluării primului mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019 şi ridicarea MCV în acest orizont de timp, aderarea la Schengen şi adoptarea euro au fost principalele subiecte abordate în cursul întrevederii pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o joi, la Palatul Victoria, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Potrivit unui comunicat al Executivului, legat de perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat convins că dialogul purtat pe această temă cu experţi ai Comisiei Europene a adus clarificările necesare pentru ca România să-şi poată îndeplini angajamentele asumate. 

"În cei zece ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a avut o abordare predictibilă, constructivă şi pro-europeană şi suntem hotărâţi să facem tot ceea ce ne-am angajat", a declarat Grindeanu, citat în comunicat, adăugând că aderarea la UE a adus foarte multe beneficii României. 

Sursa citată precizează că premierul a menţionat, totodată, faptul că România este pregătită deja de câţiva ani, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la Schengen. 

El a prezentat şi progresele făcute în ultimele două luni în privinţa subvenţiilor pentru fermieri şi a pledat pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), intenţia României de a-şi depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum aprobat de Guvern. 

"La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a dat asigurări în privinţa determinării Guvernului de a menţine ţinta de deficit de 3% din PIB", se arată în comunicat. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat progresele făcute de România, exprimându-şi încă o dată speranţa că va fi primită în Schengen şi că îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare înainte de preluarea mandatului la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, menţionează sursa citată. 

La întrevedere au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, şi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…