România

MAE salută depunerea instrumentului de aderare la NATO de către Muntenegru

Ministerul Afacerilor Externe salută depunerea de către Muntenegru, la Washington, a instrumentului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, apreciind că decizia de invitare la NATO a reprezentat o recunoaştere a progreselor importante realizate de acest stat în planul reformelor interne, precum şi a contribuţiilor acestuia la asigurarea securităţii euro-atlantice.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis marţi AGERPRES, prin această nouă extindere NATO şi-a reconfirmat angajamentul pentru politica Uşilor Deschise, care a contribuit semnificativ la consolidarea securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic şi dincolo de acesta.

"România a promovat ferm continuarea politicii de extindere şi a contribuit constant şi activ la sprijinirea parcursului şi aspiraţiilor euro-atlantice ale Muntenegrului. Alăturarea Muntenegrului la NATO, o comunitate bazată pe valorile şi principiile împărtăşite de statele membre, constituie deopotrivă o reconfirmare a credibilităţii politicilor aliate în regiunea Balcanilor de Vest", se mai arată în comunicatul MAE.

La scurt timp după ce şi-a obţinut independenţa (iunie 2006), Muntenegru a primit invitaţia de a se alătura Parteneriatului pentru Pace (noiembrie 2006). În decembrie 2009, a fost invitat să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare la NATO (Membership Action Plan - MAP), un program NATO de consultanţă, asistenţă şi sprijin practic, adaptat pentru necesităţile individuale ale fiecărui stat care doreşte să adere la Alianţă.

La ministeriala de externe NATO din decembrie 2015, Muntenegru a primit invitaţia de a se alătura Alianţei. Protocolul de aderare a fost semnat la Bruxelles, la 19 mai 2016, de miniştrii de externe NATO.

A urmat procesul de ratificare în parlamentele statelor membre NATO, etapa finală fiind cea a depunerii instrumentului de aderare la Departamentul de Stat al SUA, Washington DC.

Parlamentul României a ratificat Protocolul de aderare la 4 octombrie 2016.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…