România

MAE salută depunerea instrumentului de aderare la NATO de către Muntenegru

Ministerul Afacerilor Externe salută depunerea de către Muntenegru, la Washington, a instrumentului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, apreciind că decizia de invitare la NATO a reprezentat o recunoaştere a progreselor importante realizate de acest stat în planul reformelor interne, precum şi a contribuţiilor acestuia la asigurarea securităţii euro-atlantice.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis marţi AGERPRES, prin această nouă extindere NATO şi-a reconfirmat angajamentul pentru politica Uşilor Deschise, care a contribuit semnificativ la consolidarea securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic şi dincolo de acesta.

"România a promovat ferm continuarea politicii de extindere şi a contribuit constant şi activ la sprijinirea parcursului şi aspiraţiilor euro-atlantice ale Muntenegrului. Alăturarea Muntenegrului la NATO, o comunitate bazată pe valorile şi principiile împărtăşite de statele membre, constituie deopotrivă o reconfirmare a credibilităţii politicilor aliate în regiunea Balcanilor de Vest", se mai arată în comunicatul MAE.

La scurt timp după ce şi-a obţinut independenţa (iunie 2006), Muntenegru a primit invitaţia de a se alătura Parteneriatului pentru Pace (noiembrie 2006). În decembrie 2009, a fost invitat să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare la NATO (Membership Action Plan - MAP), un program NATO de consultanţă, asistenţă şi sprijin practic, adaptat pentru necesităţile individuale ale fiecărui stat care doreşte să adere la Alianţă.

La ministeriala de externe NATO din decembrie 2015, Muntenegru a primit invitaţia de a se alătura Alianţei. Protocolul de aderare a fost semnat la Bruxelles, la 19 mai 2016, de miniştrii de externe NATO.

A urmat procesul de ratificare în parlamentele statelor membre NATO, etapa finală fiind cea a depunerii instrumentului de aderare la Departamentul de Stat al SUA, Washington DC.

Parlamentul României a ratificat Protocolul de aderare la 4 octombrie 2016.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…