România

Ministrul Meleşcanu şi omologul său azer au vorbit despre cooperarea bilaterală, la 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

sediul MAE​Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, şi-au adresat reciproc mesaje de felicitare, luni, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

România a fost a doua ţară, după Turcia, care a recunoscut independenţa Republicii Azerbaidjan, la 11 decembrie 1991, relaţiile diplomatice bilaterale fiind stabilite la 19 iunie 1992, precizează sursa citată.

Un moment de referinţă în relaţiile româno-azere a fost reprezentat de adoptarea, în anul 2009, a Declaraţiei cu privire la stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Azerbaidjan. Aceasta, împreună cu Planul de Acţiuni pentru implementarea sa, a constituit o bază solidă pentru dezvoltarea constantă a cooperării bilaterale pe multiple paliere. Până în prezent, Republica Azerbaidjan este singurul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a încheiat un parteneriat strategic.

Prin poziţia sa geostrategică şi resursele naturale, Azerbaidjanul poate juca un rol important în consolidarea securităţii energetice a Europei, precum şi în cadrul coridoarelor de transport Est-Vest şi Nord-Sud. "România susţine transpunerea în realitate a proiectului Coridorului Sudic de Gaze naturale (aflat deja într-o fază avansată de realizare), ce va contribui la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene. În acelaşi timp, România este interesată de evoluţiile regionale cu privire la dezvoltarea traseelor de transport mărfuri între Europa şi Asia", arată MAE.

În perioada 2009-2016 Ambasada României la Baku a deţinut patru mandate consecutive de Punct de Contact NATO în Republica Azerbaidjan, contribuind prin activitatea susţinută derulată în această calitate la creşterea vizibilităţii cooperării dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Baku. În acelaşi timp, România susţine dezvoltarea în continuare a relaţiilor între UE şi Republica Azerbaidjan, inclusiv prin încheierea rapidă a unui nou Acord cadru, cât mai ambiţios şi cuprinzător, care să dezvolte şi să aprofundeze prevederile Acordului de Parteneriat şi Cooperare UE-Azerbaidjan din anul 1999.

"Toate acestea creează premise solide pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politico-diplomatic, pe linie guvernamentală şi parlamentară, precum şi a cooperării bilaterale româno-azere în toate domeniile", subliniază MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…