România

Secretarul de stat George Ciamba a participat la reuniunea cu miniştrii de externe ai statelor din Parteneriatul Estic

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euro-atlantic, George Ciamba, a participat luni la reuniunea comună a miniştrilor de externe din statele membre ale UE cu omologii lor din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

"Discuţiile au prilejuit un schimb deschis de opinii între oficialii europeni şi omologii din statele partenere din Vecinătatea Estică, reieşind interesul general pentru o relaţie consolidată, care să urmărească obiective concrete, a căror implementare până în anul 2020 să aducă beneficii directe cetăţenilor statelor PaE. Au fost exprimate opinii în sprijinul eficientizării cadrului multilateral de cooperare şi sincronizării proiectelor din cadrul platformelor tematice", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, în perspectiva negocierii Declaraţiei comune a Summit-ului din 24 noiembrie, a reieşit sprijinul general pentru un text politic succint, care să reitereze interesul pentru o cooperare cât mai strânsă, adaptată ambiţiilor politice ale fiecărui stat partener.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat în intervenţia sa importanţa consolidării Parteneriatului Estic în contextul regional marcat de multiple provocări, acesta reprezentând cadrul prioritar prin care UE şi statele partenere pot contribui la asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune, inclusiv prin consolidarea rezilienţei partenerilor şi sprijinul în gestionarea ameninţărilor hibride şi a comunicării strategice.

Totodată, diplomatul român a menţionat că Parteneriatul Estic reprezintă una dintre politicile de succes ale UE şi a enumerat principalele rezultate deja obţinute în acest context: implementarea Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre statele partenere şi UE, precum şi liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

În privinţa Summit-ului Parteneriatului Estic, oficialul român a precizat că acesta trebuie să reprezinte un moment marcant pentru relaţiile UE cu statele partenere, de evaluare a progreselor şi de reafirmare a viziunii politice asupra viitorului PaE, cu abordări pragmatice pentru fiecare dintre cele şase state partenere.

Ciamba a pledat pentru un limbaj cât mai ambiţios al Declaraţiei Summit-ului de la Bruxelles, care să contribuie la stimularea proceselor de reformă şi la susţinerea evoluţiilor democratice şi a demersurilor de modernizare din statele partenere.

De asemenea, secretarul de stat a arătat că România consideră că aspiraţiilor pro-europene, UE trebuie să le răspundă printr-un sprijin pe măsură, în beneficiul final deopotrivă al cetăţenilor respectivelor state şi al cetăţenilor UE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…