România

O cooperare permanentă structurată va oferi ocazia unui proces ambiţios în domeniul securităţii

​O cooperare permanentă structurată va oferi ocazia statelor membre să contribuie la un proces incluziv şi ambiţios în domeniul securităţii şi apărării, a declarat, luni, ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

În marja reuniunii, Teodor Meleşcanu a avut întâlniri cu omologii săi slovac, respectiv francez.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis luni AGERPRES, discuţiile miniştrilor de Externe europeni au vizat, în principal, priorităţile pentru următorul an în implementarea Strategiei Globale pentru Politica Externă şi de Securitate a Uniunii Europene (EUGS), evoluţiile din Libia şi un schimb de opinii pe marginea celor mai recente evenimente din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

În cadrul dejunului de lucru, oficialii statelor membre au discutat despre priorităţile de acţiune destinate gestionării migraţiei în contextul dificil cu care se confruntă Italia.

Dezbaterea consacrată EUGS a urmărit identificarea priorităţilor de acţiune pentru anul următor. Din discuţii, a reieşit sprijinul pentru continuarea implementării în domeniile deja abordate, inclusiv cel al securităţii şi apărării, rezilienţei şi abordării integrate a conflictelor şi crizelor, "UE continuând să promoveze ordinea internaţională bazată pe reguli, multilateralismul şi sprijinul pentru organizaţiile regionale", arată sursa citată.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat implicarea României în procesul de implementare a EUGS, precum şi disponibilitatea de a contribui activ în continuare la acest proces. S-a referit la importanţa majoră a progreselor în domeniul securităţii şi apărării, unde cooperarea permanentă structurată va oferi ocazia statelor membre să contribuie la un proces incluziv şi ambiţios. A pledat în favoarea operaţionalizării rezilienţei, în principal în sprijinul statelor din vecinătatea Uniunii Europene (de la est şi de la sud) şi cooperarea cu ONU, NATO şi organizaţiile regionale. A reiterat importanţa eforturilor UE şi contribuţia României în sprijinul proceselor de reformă şi de consolidare economică în Balcanii de Vest şi vecinătatea estică.

Criza libiană a fost discutată din perspectiva celor mai recente evoluţii, cu accent pe identificarea modalităţilor în care UE poate contribui, în actualul context, la efortul ONU în sprijinul unei soluţii politice, dar şi la consolidarea instituţiilor, inclusiv prin intermediul misiunilor UE de gestionare a crizelor (EUNAVFOR Sophia şi EUBAM Libia).

A fost evocată situaţia îngrijorătoare din Peninsula Coreeană, în contextul încălcărilor tot mai frecvente a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU de către autorităţile de la Phenian, precizează sursa citată. Dezbaterea a permis evaluarea şi perspectivele politicii UE faţă de RPDC.

A reieşit rolul actorilor regionali în sprijinirea demersurilor comunităţii internaţionale, dar şi disponibilitatea UE pentru un angajament suplimentar. Oficialul român a reiterat poziţia României în sprijinul realizării obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreene într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă. A condamnat ferm acţiunile care generează tensionarea suplimentară a situaţiei şi se constituie în ameninţări la adresa păcii şi securităţii în regiune şi la nivel global.

În cadrul dejunului de lucru a fost discutat stadiul măsurilor de gestionare a crizei migranţilor, cu accent pe ruta central-mediteraneană. Ministrul român al Afacerilor Externe a evidenţiat necesitatea ca abordarea UE să fie "una ţintită, conjugată, dar şi adaptată capacităţilor, mijloacelor operaţionale şi cerinţele de stabilitate ale statelor membre". În actualul context, a opinat că o protecţie sporită a frontierelor externe şi o cooperare eficientă cu ţările de origine şi de tranzit ar trebui să reprezintă priorităţile acţiunii UE în acest domeniu.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Teodor Meleşcanu a avut întrevederi bilaterale cu ministrul slovac de Externe şi cu cel francez.

Discuţia cu ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, s-a axat în principal asupra pregătirilor în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE de către ţara noastră în primul semestru al anului 2019, respectiv a experienţei Slovaciei în urma exerciţiului similar din anul 2016.

Întrevederea cu ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a prilejuit o nouă asumare a parteneriatului strategic, menit dezvoltării în continuare a relaţiei extrem de strânse între cele două ţări.

Discuţiile au reliefat perspectivele extrem de favorabile de cooperare bilaterală, inclusiv în cadrul Uniunii Europene, pe marginea temelor de interes major precum securitatea externă şi internă a UE, afaceri europene şi viitorul Europei. S-a convenit ca în zilele de 7 şi 8 septembrie, la Tallinn, să se organizeze o întâlnire în formatul 2+2 (miniştrii de Externe şi cei ai Apărării din România şi Franţa) pentru a discuta modalităţile de promovare a temelor menţionate, mai arată MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Lista secțiilor de votare organizate în Franța și Monaco pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

25.10.2019

1. Paris 1 - Ambasadă, Palatul Béhague, etaj 1, 123, Rue Saint-Dominique, 75007, Paris 2. Paris …

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …