România

Emmanuel Macron, la Bucureşti: O vizită istorică a unui preşedinte francez în Micul Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat joi în vizită oficială la Bucureşti, s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose, a vizitat Muzeul Satului şi încheie seara cu o recepţie la Cotroceni oferită de şeful statului român.​

Vizita preşedintelui francez a început la Palatul Cotroceni. Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte Macron au ajuns la Palatul Cotroceni cu o întârziere de 30 de minute, ceremonia primirii fiind programată la ora 13,00. Cei doi au fost întâmpinaţi pe platoul oficial de ceremonii de preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen Iohannis.

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar apoi au susţinut o conferinţă de presă comună.

Preşedintele Iohannis i-a transmis omologului său francez că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate, subliniind că ţara noastră acţionează deja de facto ca un stat responsabil al Spaţiului Schengen, solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

La rândul său, Emmanuel Macron a arătat că România are tot dreptul să ceară integrarea în Spaţiul Schengen. În opinia sa, "Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine".

"Suntem convinşi să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro şi pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că ştiu că sunteţi ferm hotărâţi să integraţi România într-o Europă care merge înainte", a mai spus preşedintele Macron.

Un alt subiect abordat de cei doi preşedinţi a fost directiva privind detaşarea lucrătorilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că directiva trebuie îmbunătăţită, arătând că trebuie evitate anumite simplificări şi confuzii.

"Există o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, dar putem să observăm foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, Germania, Spania. Dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă. Este inadmisibil să vedem această nemulţumire pe de o parte în Europa de Vest că vin muncitori, pe de altă parte dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă şi, dacă această directivă a produs astfel de disensiuni şi astfel de divergenţe, nu înseamnă că oamenii din Franţa nu au dreptate sau cei din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară şi suficient de bună", a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Referindu-se la domeniul transporturilor rutiere, şeful statului a susţinut necesitatea unei directive.

"Problemele sunt specifice şi absolut nimeni nu are intenţia să creeze condiţii favorabile pentru unii şi defavorabile pentru alţii. Ne dorim cu toţii o directivă pe detaşare, plus o directivă pe transport, care îmbunătăţesc situaţia şi pentru unii şi pentru alţii, dar scot din piaţă pe aceia care speculează diferenţele de dezvoltare, care încă persistă", a subliniat Iohannis.

La rândul său preşedintele Franţei a spus că revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor nu înseamnă împiedicarea transportatorilor români să lucreze în Europa.

Potrivit acestuia, anumite companii din Franţa angajează "cetăţeni din alte state europene, în general din ţări cu costuri reduse, la costurile din ţările de origine, venind în contradicţie cu ideea pieţei unice, făcând o concurenţă neloială lucrătorilor francezi".

'"Doresc să punem capăt acestui sistem care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene şi este de neînţeles pentru concetăţenii noştri", a punctat Macron.

În opinia preşedintelui francez, situaţia din prezent nu este una "ideală" pentru România. "Ce viitor vă doriţi pentru România? Doriţi ca (...) salariile din România să rămână la o treime din salariile din Franţa? Vă doriţi ca munca calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriţi ca ţara dumneavoastră să intre pe deplin în Europa, să aveţi calificări mai bune, să atrageţi talente, să vă păstraţi talentele, să aveţi oameni mai bine plătiţi, care să aibă avantaje sociale şi tranziţia să se facă pe deplin? Înţeleg de la preşedintele dumneavoastră că aţi ales a doua opţiune şi că doriţi ca România să intre pe deplin într-o Europă mai integrată. Deci pentru România situaţia din prezent nu este ideală, este o situaţie în care ţările profită de diferenţele salariale", a mai afirmat Macron.

Totodată, cei doi preşedinţi au decis aprofundarea Parteneriatului strategic între cele două ţări, în special în domeniile politic, economic, cultural şi al cercetării.

"Am avut şi astăzi discuţii foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea Parteneriatului strategic, în special în sectoarele politic, economic, cultural şi al cercetării", a declarat şeful statului român.

La Palatul Cotroceni au fost semnate şi o serie de documente în prezenţa celor doi preşedinţi - o declaraţie de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declaraţie între Airbus Helicopters şi IAR Braşov privind Contractul general existent între cele două companii şi un memorandum de înţelegere referitor la "Ground Based Air Defense Systems" pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploieşti.

Iohannis a mai spus că momentul vizitei preşedintelui francez în România este unul simbolic, deoarece în 2017 se împlinesc 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de întelegere amicală şi cooperare între România şi Franţa, iar în 2018 se marchează aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului strategic.

El a salutat dinamica creşterii schimburilor economice între cele două state şi a exprimat interesul pentru diversificarea investiţiilor franceze în economia românească.

Cei doi preşedinţi şi-au exprimat sprijinul pentru proiectul Sezonul cultural încrucişat România - Franţa 2018-2019.

Ulterior, preşedintele Emmanuel Macron a participat, la Vila Lac 1, la un dejun de lucru cu prim-ministrul român Mihai Tudose. La cererea părţii franceze, înaintea dejunului de lucru, a avut loc un tete-a-tete al celor doi oficiali, după cum au precizat surse guvernamentale. În debutul întrevederii, potrivit aceloraşi surse, premierul român a oferit preşedintelui francez un cadou simbolic - o crenguţă din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iaşi. Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca anul viitor să vină la Iaşi şi să planteze un stejar, lângă cel al generalului Berthelot, pentru o prietenie de încă 100 de ani.

Premierul l-a asigurat pe preşedintele Macron că România este pregătită, mai ales în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE în 2019, să contribuie substanţial la un proiect politic comun de păstrare a unităţii Uniunii Europene şi care asigure respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din statele membre.

"România este o ţară care începe să conteze din ce în ce mai mult pe plan european, datorită rezultatelor bune confirmate de toate instituţiile abilitate. Am devenit un partener serios de discuţii, iar faptul că preşedintele Franţei a ales ţara noastră pentru a face primă vizită într-un stat din Europa de Est nu este întâmplător. Am spus mereu că nu există cetăţeni europeni de mâna întâi şi de mâna a doua şi m-am bucurat să văd că preşedintele Macron este puternic ancorat în această idee a respingerii divizării dintre Est şi Vest şi a promovării unor politici europene inclusive la nivelul tuturor statelor membre", a scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook, după întrevederea avută cu preşedintele francez.

După-amiază, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, alături de soţiile lor, au vizitat Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", unde au admirat ceramică de Horezu, ouă încondeiate, costume populare şi au ascultat muzică din Teleorman şi piesa "La vie en rose" interpretată la nai.

"A fost important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi soţiile noastre în această zonă tradiţională. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere. (...) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural", a spus Macron la finalul vizitei.

Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii, după recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis în onoarea omologului său francez.

Vizita preşedintelui Macron a fost convenită cu prilejul întrevederii avute cu Klaus Iohannis în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

Emmanuel Macron efectuează un turneu în Austria, România şi Bulgaria, după care va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei şi Spaniei.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…