România

Ministrul Teodor Meleşcanu la reuniunea CAE de la Bruxelles

​Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles, în marja evenimentului şeful diplomaţiei române având întrevederi bilaterale cu noii miniştri de externe polonez şi austriac.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, temele principale aflate pe agenda miniştrilor de externe europeni au vizat "ultimele evoluţii din Libia, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi o discuţie pe marginea propunerii de mandat de negociere pentru Acordul post-Cotonou".

"La subiectul Libia, miniştrii de externe au fost informaţi de către reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, despre situaţia internă, inclusiv principalele provocări în procesul de tranziţie politică. A reieşit importanţa unui sprijin susţinut din partea UE şi a statelor membre în favoarea eforturilor ONU, precum şi pentru consolidarea instituţiilor libiene, în vederea unei mai bune gestionări a provocărilor regionale şi a celor legate de fenomenul migraţiei ilegale", menţionează sursa citată.

Totodată, miniştrii de externe au avut un schimb extins de opinii pe marginea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva evoluţiilor recente.

"A reieşit nevoia continuării implicării active a UE în sprijinul Procesului de Pace, în cooperare cu partenerii internaţionali din Cvartet şi statele arabe din regiune. Ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu, a subliniat necesitatea rezolvării juste şi durabile a conflictului israeliano-palestinian. Implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, este unica variantă viabilă, capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. În context, a reluat apelul pentru deblocarea Procesului de Pace şi reluarea dialogului direct între părţi. În viitor, este necesară urmărirea în mod echilibrat a celor două piste bilaterale, respectiv convocarea Consiliului de Asociere UE-Israel şi demararea negocierilor pentru încheierea unui Acord de Asociere cu statul palestinian", se arată în comunicat.

Conform MAE, în cadrul unui dejun de lucru, miniştrii de externe europeni au avut de asemenea ocazia unei discuţii cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

"Au fost evaluate ultimele evoluţii din teren şi modalităţile prin care UE şi statele membre pot sprijini de o manieră constructivă relansarea negocierilor între părţi. A fost reafirmat sprijinul pentru o relaţie bilaterală mai strânsă, inclusiv sprijinul UE pentru consolidarea instituţiilor palestiniene", potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, miniştrii de externe au mai avut şi un mic dejun de lucru cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Werner Hoyer, context în care oficialul BEI a prezentat propunerea de înfiinţare a unei filiale pentru dezvoltare a BEI.

În marja CAE, ministrul Teodor Meleşcanu a avut întrevederi bilaterale cu noii miniştri de externe polonez şi austriac, precizează MAE.

"În discuţia cu ministrul austriac, Karin Kneissl, au fost abordate modalităţile de cooperare regională în pregătirea preşedinţiilor Consiliului Uniunii Europene, deţinute de Austria (în semestrul II din 2018) şi România (în semestrul I din 2019). A reieşit interesul comun pentru Balcanii de Vest, Marea Neagră şi regiunea Dunării (inclusiv în termeni de conectivitate şi navigaţie), dar şi pentru promovarea multilateralismului bazat pe dreptul şi normele internaţionale. Ministrul Meleşcanu şi-a exprimat preocuparea pentru iniţiativa guvernului austriac privind alocaţiile pentru copiii lucrătorilor români din Austria", se menţionează în comunicat.

MAE mai arată că relaţiile bilaterale româno-poloneze au fost evaluate în cadrul discuţiei cu ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, fiind evidenţiate interesele comune în diverse dosare regionale şi internaţionale, din convorbiri reieşind angajamentul pentru aprofundarea parteneriatului strategic.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

26.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor …

Ambasadorul Luca Niculescu a lansat, la Academia Franceză, Marele Premiu al ambasadorilor francofoni

21.03.2019

Sub președinția ambasadorului României, Luca Niculescu, Grupul Ambasadorilor Francofoni din…

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

19.03.2019

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca…

Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității

15.03.2019

România, în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE, împreună cu Franța, a…