România

Autorităţile române vor continua să manifeste deschidere deplină faţă de comunitatea evreiască

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Comitetului Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC), condusă de preşedintele executiv, David Harris, context în care a arătat că autorităţile române vor continua să manifeste deschidere deplină faţă de comunitatea evreiască, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a mulţumit din nou AJC pentru invitarea sa ca oaspete de onoare la Forumul Global al organizaţiei, care s-a desfăşurat la Washington în iunie 2017, şi pentru acordarea prestigioasei distincţii "Light Unto the Nations".

Potrivit sursei citate, şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru întreaga activitate a AJC, inclusiv pentru buna cooperare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, şi a asigurat că autorităţile române vor continua să manifeste deschidere deplină faţă de comunitatea evreiască, în spiritul toleranţei şi al diversităţii şi în baza angajamentului ferm pentru combaterea manifestărilor extremiste, a rasismului, antisemitismului şi a xenofobiei, precum şi pentru asumarea trecutului şi comemorarea victimelor Holocaustului.

La rândul său, preşedintele executiv al AJC a felicitat România pentru performanţele obţinute în această direcţie şi a încurajat autorităţile române să continue să dezvolte educaţia pe tema Holocaustului. David Harris a apreciat în mod deosebit modul în care România a exercitat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în perioada martie 2016 - martie 2017, remarcând rezultatele obţinute în domeniul educaţiei şi cercetării pe tema Holocaustului, mai ales adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului, instrument important în combaterea acestuia.

În cadrul întâlnirii a avut loc şi un schimb de opinii privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi relaţiile privilegiate dintre România şi Israel, la aprofundarea cărora AJC doreşte să îşi aducă contribuţia în continuare.

Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele executiv al AJC a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru tot ceea ce face ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, dovedind că este un partener puternic şi angajat, pe care SUA se pot baza. În acest sens, David Harris s-a referit inclusiv la vizita pe care preşedintele Klaus Iohannis a efectuat-o la Washington în iunie 2017, exprimând aprecieri deosebite pentru rezultatele întâlnirii cu preşedintele Donald Trump.

"Oficialul AJC a accentuat importanţa pe care Comitetul Evreiesc American o acordă vocii puternice pe care România o are la nivel european şi regional, precum şi în ceea ce priveşte relaţia transatlantică şi alte teme de interes major, subliniind, totodată, aprecierea faţă de sprijinul constant al ţării noastre pentru consolidarea relaţiei UE-Israel", precizează Administraţia Prezidenţială.

În cadrul întâlnirii, au fost împărtăşite evaluări cu privire la situaţia din Vecinătatea Estică, inclusiv din Republica Moldova şi Ucraina, relaţiile cu Rusia, evoluţiile în dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Iran, procesul de pregătire a Summitului "Iniţiativei celor 3 Mări" de la Bucureşti din toamna acestui an, riscurile creşterii curentelor extremiste în Europa şi modalităţile de combatere a acestora.

Preşedintele executiv al AJC a mulţumit şefului statului pentru poziţia echilibrată a ţării noastre în dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi pentru votul de "abţinere" al României cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat poziţia cunoscută, consecventă, a României în acest dosar şi a arătat că urmăreşte evoluţiile cu deosebită atenţie, considerând că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaţionale pentru redresarea nivelului de încredere între părţi şi relansarea dialogului direct.

Discuţiile au vizat şi aspecte de interes pentru comunitatea evreiască din România, cum ar fi restituirea proprietăţilor şi proiectul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

La întrevedere a participat şi Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER).

Fondată în 1906, AJC este una dintre cele mai vechi organizaţii evreieşti din Statele Unite ale Americii, militând pentru combaterea antisemitismului la nivel global, promovarea drepturilor omului, a pluralismului religios şi consolidarea comunităţilor evreieşti din Statele Unite şi de pretutindeni.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…